O biserima

 

Vrste bisera

Slatkovodni biseri

Slatkovodni biseriSlatkovodni biseri dolaze iz dagnji koje se uglavnom uzgajaju u Kini. Uzgojeni u slatkoj vodi jezera, ribnjaka ili rijeka, izgledaju poput Akoya bisera, no jeftiniji su pošto su uglavnom manji i nesimetrični.

Pomno razrađen proces omogućuje ubiranje više bisera iz jedne školjke. Često ih nazivamo biwa biserima prema jezeru u Japanu gdje su najprije stvoreni, no danas  je to ime rezervirano samo za bisere iz navedenog jezera.

Najčešće su okrugli do ovalni, te oblika riže do baroka, ali mogu biti najrazličitijih oblika. Okrugli slatkovodni biser nalikuje Akoya biseru, ali vrijedi petinu njegove cijene. Prema tome, odličan je poklon ako želite proći jeftinije. U usporedbi sa Akoyom, nešto je manji, nesimetrični te biseri nisu toliko usklađeni na nisci, ali ove male razlike čine mnogo na cijeni.

Dolaze u različitim pastelnim nijansama bijele, crne, roze, breskve, lavande, šljive, ljubičaste i tangerine, ovisno o vrsti školjke. Obično su veličine 2 do 16 mm, najčešće 7-8 mm.

Akoya

Akoya biseriAkoya biseri su klasični bijeli biseri te imaju najjači sjaj među uzgojenim biserima.

To je najpopularniji tip bisera. Uzgajaju se u morskim školjkašima Japana i Kine. Poznati su po svojem sjaju i ljepoti.

Tipični Akoya biseri su veličine od 5 mm do 11 mm, od čega su oni 10-11 mm vrlo rijetki. Najuobičajenija je veličina između 7 i 7,5 mm, a također je i najisplativija, kako postaju mnogo skuplji iznad 8 mm. Spektar boja Akoya bisera seže od krem, bijele, roze i zlatne, sve do sivo-plave, dok im je ton najčešće rozi, krem ili porculanski. Akoya biseri se također mogu tretirati kako bi postigli crnu boju.

Akoya biseri mogu nalikovati okruglim slatkovodnim biserima, ali kada ih međusobno usporedimo razlike su očite. Akoya biseri su uglavnom veći, glađi, okrugliji i sjajniji nego slatkovodni.

Južnomorski biseri

Južnomorski biseriJužnomorski biseri dolaze iz bijelih vrsta pinctada maxima kamenica. Kako su i školjke veće nego one koje stvaraju Akoya i slatkovodne bisere, tako su i Južnomorski biseri veći. Primarna uzgajališta ovih bisera nalaze se u sjevernim vodama Australije, jugoistočnoj Aziji i Mianmaru, Filipinima i Indoneziji.

Biser su bijeli/krem, zlatni ili crni sa tonovima srebrne i zlatne. Izuzetno su veliki, glatki i okrugli, u prosjeku između 11 i 13 mm, ali mogu doseći i do 20 mm.

Ovo su ujedno i najskuplji biseri na tržištu, zbog njihove rijetkosti i debele ovojnice. Vrlo je teško naći biser ovakve veličine i sjaja, ali je i teško sakupiti dovoljno kamenica pošto su vrlo osjetljive na proces uzgoja. Južnomorski biseri su najrjeđi i jedinstveni biseri na koje možete naići u svojoj zlatarnici.

Tahiti

Tahiti biseriTahićanski biseri potjeću iz toplih voda Južnih mora i uzgajaju se u velikim crnim kamenicama. Crni tahićanski biseri su tamni i veliki, uglavnom 9-16 mm. Vrlo su jedinstveni i skupi zbog kompliciranog uzgoja.

Prirodna crna boja dolazi iz crnih sorti pinctada maxima kamenica, koje mogu narasti do 20 cm i više te proizvodi vrlo velike bisere. Vulkanski atoli Tahitija sa svojom mješavinom mora bogatog nutrientima i toplim lagunama, stvaraju idealno mjesto za kamenice. Samo se ovdje može naći tahićanski biser. Iako se tradicionalno nazivaju crnima, mogu biti raznih boja, od metalno sive do boje grafita sa sivim, srebrnim, zelenim, plavim ili ljubičastim tonovima.
Tahićanski biseri su u prosjeku nešto manji od Južnomorskih, ali veći od Akoya bisera.

 

Kako nastaju prirodni biseri

Prirodni biseri

Prirodni biser je onaj koji je nastao u školjci sam od sebe, bez ljudske intervencije. Postoje slatkovodni i morski biseri. Strano tijelo ulazi u školjku pri hranjenju ili bušenju kroz ljušturu, te ga školjka ne može izbaciti. Tada stvara vrećicu i počinje lučiti sedef oko iritanta te tako nastaje biser.

Prirodno Uzgojeni biseri

Prirodno uzgojeni biser je onaj koji raste u školjci (kamenici) kao posljedica ljudske intervencije. U morsku ili slatkovodnu školjku iskusan nukleator kirurškom preciznošću usađuje zrno. Školjka takvo strano tijelo ne može izbaciti , nego stvara vrećicu i počinje lučiti sedef oko iritanta, te tako nastaje biser. Školjka se zatim liječi i hrani sve do žetve tj. vađenja bisera.

Uzgojeni biseri

Školjke

Školjkaši su bivalvularne morske životinje koje imaj sposobnost stvaranja bisera. Morski školjkaši su kamenice, a slatkovodni žive u kontinentalnim jezerima i nazivaju se dagnjama. Postoje različite vrste ovih školjkaša i svaka stvara drugačiji tip, veličinu i boju bisera.

 1. Hyriopsis Cumingi – slatkovodna školjka koja raste u Kini
 2. Megalonaias Nervosa – slatkovodna školjka koja raste u Sjevernoj Americi
 3. Pinctada Fucata – Morska školjka koja proizvodi Japanske akoya bisere
 4. Pinctada Margaratifera – morska školjka koja raste na Tahitiju
 5. Pinctada Maxima – morska školjka koja raste u južnim morima

Svaka od ovih školjki proizvodi bisere koji stvaraju prelijepe ogrlice.

Školjke

Priprema za operaciju

Nekoliko mjeseci prije operacije farmer počinje usporavati školjkin metabolizam do 50%. To čini da bi smanjio razinu stresa i inhibirao normalne procese reprodukcije. Tako se štiti školjka tokom nukleacije.

Metabolizam smanjuje tako da pomiče školjke u hladnije i mirnije vode. Obje situacije imaju djelovanje na metabolizam.

Nukleacija zrna

Nukleacija je veliki kirurški zahvat koji zahtjeva brzinu, preciznost i iskustvo. Ne može se prisiliti školjkaš da se otvori jer bi ga to ubilo, zato se farmeri koriste trikovima. Polako podizanje temperature će natjerati školjku da se polako otvori te će farmer moći umetnuti klin koji drži školjku otvorenom.

Druga metoda je da se školke uguraju u usku košaru koja se ukloni nakon pola sata. Kako nestaje pritisak, školjkaš opušta mišiće te se klin može umetnuti.

Farmer zatim određuje veličinu zrna koje školjkaš može podnijeti, stvara malen otvor u gonadama ili ogrtaču (ovisno o tipu) i implantira zrno.

Školjkaš se zatim stavlja u područje za oporavak u posebno mirne vode te se brine o njima do 5 mjeseci dok ne ozdrave te se mogu vratiti u mjesto za čuvanje.

Nukleacija bisera

Period rasta

O školjkašima se brine kroz slijedeći period imajući na umu da u vodi ima dovoljno nutrienata, povremeno čisteći ih i pazeći da nema predatora ni parazita. Nakon toga će školjka proizvesti biser koji se može upotrijebiti za uzradu ogrlice.

Period rasta ovisi o vrsti školjke:

 • slatkovodne školjke – 2-6, te 7 godina
 • Akoja – 8-24 mjeseca
 • Tahiti – 22-26 mjeseci
 • Južnomorski – 2 godine

Rast bisera

 

Kategorizacija bisera

Ovo je Vaš vodič za kupnju bisera i jedno je od najvažnijih poglavlja u edukaciji.

Trebate znati da ne postoji standard za stupnjevanje bisera. Sve dok GIA (Gemological Institute of America) nije stvorila svoj opisni sistem.

Postoji nekoliko sistema stupnjevanja, od kojih većina koriste A sistem prema kojem biseri dobivaju oznake od A do AAA. Međutim, ovaj sistem je toliko subjektivan da nikome ništa ne objašnjava osim osobi koja ih je ocijenila.

Prodavač može ocijeniti bisere prema onome što trenutačno ima na zalihi. Znači, svoje najbolje bisere ocijenit će sa AAA i prema njima ostale. No, ta ocjena može biti previsoka.

GIA-in SISTEM OPISA BISERA

Gemological Institute of America je razvio standardiziran opis bisera koji omogućuje svima da razgovaraju istim jezikom. Ovo je posebno povoljno za kupce koji, umjesto da gledaju subjektivne ocijene, sada realno znaju pravu vrijednost bisera.

SEDAM FAKTORA PROCIJENE

 • veličina
 • oblik
 • boja
 • sjaj
 • kvaliteta površine
 • kvaliteta ovojnice
 • jednakost

Veličina

Veličina ovisi o veličini i zdravlju školjke u kojoj je rastao, o veličini jezgre iz koje je nastao te o tome koliko je dugo rastao u školjci, kao i o nekim drugim čimbenicima.

Sferni biseri mogu biti veliki 2 mm do 20 mm u promjeru. Veći su vrijedniji jer su rijeđi. Biseri visoke kvalitete mogu biti mali, a niže kvalitete veliki, prema tome, kvaliteta ovisi o kombinaciji ostalih 6 faktora.

Veličina bisera

Oblik

Tri su glavne kategorije, a one se dijele u sedam prepoznatljivih oblika.

SFERNI

 • okrugli
 • gotovo okrugli

SIMETRIČNI

 • ovalni
 • gumbast
 • kapljičasti

BAROK

 • polu-barok
 • barok

Okrugli – naizgled okrugli

Gotovo okrugli – naizgled skoro okrugli, ali su nešto izduženiji ili spljošteniji

Ovalni – Simetrični, zaobljeni i izduženi

Gumbasti – Simetrični, lakše ili jače spljošteni i okrugli

Kapljičasti – Simetrični, zaobljeni

Polu-barok – nesimetrični, nisu okrugli, nešto nepravilan ovalan, gumbast ili kapljičast

Barok – nesimetrični nepravilna izgleda

Drugi oblici se opisuju prema izgledu: novčić, križ, dijamant, pločica...

Ako se brazde protežu okolo bisera, opisuje se kao zaokružen/cirkularan biser.

Okrugli biser je najvrijedniji djelomično jer je rijedak. Također je simetričan mnogo vrijedniji nego ovaj koji je nesimetričan. Međutim, u klasifikaciji treba uzeti u obzir i ostalih 6 faktora.

Boja

Tri su glavne karakteristike boje:

 • BOJA TIJELA – osnovna boja bisera
 • TON – translucentna boja koja se pojavljuje ispod osnovne boje
 • ORIENT – to su boje duge koje se naziru ispod površine bisera

Biseri posjeduju širok spektar boja koje su nježnih nijansi. Oni nemaju tako jake nijanse kao rubini. Boja bisera je više mutna.

Nekada je boja određene vrste bisera mala strog spektar boja. Danas biseri različitih vrsta mogu biti iste boje.

Ako je boja rijetka za određenu vrstu, biser će postići i višu vrijednost.
Postojanje tona proljepšava biser pa mu i dodaje na vrijednosti.
Orient je češći u barok biserima nego u sferičnima, te im daje na vrijednosti.

Naravno, bitna su i ostala 6 faktora.

Boja bisera

Sjaj

Sjaj je najvažniji kako za ljepotu, tako za vrijednost bisera. U njemu leži magija.

Sjaj nastaje zbog putovanja svjetlosti kroz translucentnu ovojnicu i vraćanja u oko. Izgleda poput unutrašnjeg sjaja koji dopire iz jezgre bisera.

Četiri su kategorije sjaja:
ODLIČAN – refleksija je jaka, oštra i primjetna
DOBAR – refleksija je jaka, ali nije oštra, te može biti lagano nejasnih rubova
PRIHVATLJIV – refleksija je slaba, nejasna i mutna
LOŠ – refleksija je tamna i difuzna

Akoya biseri posjeduju jak, zrcalni sjaj, dok ostali imaju nježniji, satenski sjaj koji također ima svoju čar.
Tahićanski biseri posjeduju gotovo metalni prizvuk, a oni iz južnih mora nešto nježniji, satenski.

U obzir treba uzeti i ostale faktore, no sjaj ipak ostaje najvažniji među njima.

Sjaj bisera

Kvaliteta površine

Uzgojeni biseri su organski, znači, rastu unutar školjke te je prirodno da pokazuju površinske karakteristike koje ovise o distribuciji izlučene ovojnice. Svi biseri imaju ove karakteristike koje nazivamo greškama, a neke daju biseru na ljepoti.

Čisti biser, bez grešaka je vrlo rijedak, te je zato i vrlo skup.

 1. abrazija – ogrebotine na površini bisera
 2. kvrga – nepravilna izbočina, mjehur, obično malih dimenzija
 3. krhotina – rupa, kvaliteta na površini
 4. pukotina – puknuće ovojnice ili nukleusa koje doseže do površine
 5. zaravan – ravni dio, obično premali da utječe na oblik
 6. praznina – gdje ovojnica ne prekriva jezgru
 7. rupa – udubljenje
 8. ogrebotina – tanko udubljenje na površini
 9. točka – tamniji ili svjetliji dio
 10. bora – nepravilni nabor na površini

Karakteristike površine dijele se u četiri klasifikacije:

 • ČISTA – bez greški ili sa vrlo malim greškama koje se teško primjećuju
 • LAGANO NEČISTA – pokazuje manje nepravilnosti površine
 • UMJERENO  NEČISTA – pokazuje primjetne površinske karakteristike
 • TEŠKO OŠTEĆEN – pokazuju očite nepravilnosti

Čisti biseri su rijetki  i zbog toga mogu koštati cijelo bogatstvo. Neki od ostalih 6 faktora mogu umanjiti efekt površinskih karakteristika.

Kvaliteta površine bisera

Uzgojeni biseri su organski, znači, rastu unutar školjke te je prirodno da pokazuju površinske karakteristike koje ovise o distribuciji izlučene ovojnice. Svi biseri imaju ove karakteristike koje nazivamo greškama, a neke daju biseru na ljepoti.

Čisti biser, bez grešaka je vrlo rijedak, te je zato i vrlo skup.

 • abrazija – ogrebotine na površini bisera
 • kvrga – nepravilna izbočina, mjehur, obično malih dimenzija
 • krhotina – rupa, kvaliteta na površini
 • pukotina – puknuće ovojnice ili nukleusa koje doseže do površine
 • zaravan – ravni dio, obično premali da utječe na oblik
 • praznina – gdje ovojnica ne prekriva jezgru
 • rupa – udubljenje
 • ogrebotina – tanko udubljenje na površini
 • točka – tamniji ili svjetliji dio
 • bora – nepravilni nabor na površini

Karakteristike površine dijele se u četiri klasifikacije:

 • ČISTA – bez greški ili sa vrlo malim greškama koje se teško primjećuju
 • LAGANO NEČISTA – pokazuje manje nepravilnosti površine
 • UMJERENO  NEČISTA – pokazuje primjetne površinske karakteristike
 • TEŠKO OŠTEĆEN – pokazuju očite nepravilnosti

Čisti biseri su rijetki  i zbog toga mogu koštati cijelo bogatstvo. Neki od ostalih 6 faktora mogu umanjiti efekt površinskih karakteristika.

Kvaliteta ovojnice

Zbog njezine povezanosti sa sjajem jedan je od važnijih faktora. U pravilu, što je ovojnica deblja, biser je sjajniji.

Klasificira se u 3 stupnja:

 • PRIHVATLJIVA – nukleus se ne nazire, nema kredastog izgleda
 • VIDLJIVA JEZGRA – primjećuje se loša jezgra kroz ovojnicu. Pošto su slatkovodni biseri gotovo u potpunosti građeni od jezgre, a južnomorski i tahićanski imaju deblju ovojnicu, ovo svojstvo se najviše odnosi na Akoya bisere
 • KREDASTI IZGLED – biser ima dosadan, bjelkasti izgled

Tanka ovojnica obično ima lošije posljedice na biser. Kredasti biseri ne posjeduju sjaj koji je glavno obilježje bisera. Međutim, za mlađe ljude kojima je ovo prva ogrlica, te za one plićeg džepa, niska sa nekoliko kredastih bisera dolazi u obzir.

Jednakost

Jednakost biseraJednakost biseraJednakost bisera

Jednakost se odnosi na to koliko dobro su biseri u ogrlici usklađeni s obzirom na faktore ocijenjivanja. Pošto ne postoje dva jednaka bisera, ovo je težak zadatak koji može obaviti samo neko s mnogo iskustva. Vjerojatno će se naći neki koji su nešto veći, manje okrugli ili sa nešto više grešaka. Prema veličini se biseri nižu na ogrlicu uz odstupanje od 0,5 mm. Veličine bisera prodavači označuju sa 6,0-6,5 mm ili 7,5-8,0mm.

Primijetit ćete da su manji biseri i oni sa više grešaka smiješteni uz kopču, gdje neće narušiti ljepotu ogrlice.

Zapravo je bitno kako su biseri posloženi da bi stvorili usklađeni izgled.

KAKO ĆE VAM OVO POMOĆI?

Ove informacije će vam pomoći da ocijenite bisere koje gledate. Neke od karakteristika će Vam biti važnije od drugih.

Znati ćete što očekivati u opisu bisera, te ćete očekivati da fotografije odgovaraju onome što kupujete.

Osim ako je niska jedinstvena, fotografija se najčešće uzima od glavne niske. Npr., možemo kupiti tisuće niski od našek dobavljača. Unutar svakog razreda niske će biti vrlo slične zbog načina na koji se proizvode. Zatim fotografiramo jednu od njih, glavnu nisku, znajući da su joj druge slične.

I iako nećete vidjeti svaku sitnicu, ipak ćete imati okvirnu ideju o onome što dobivate te će vam to uz opis pomoći u kupnji.

Mi ćemo također ocijenjivati naše bisere stupnjevima od A doAAA, ali zapamtite da su ovi stupnjevi strogo individualni.

Ono što će vam biti mnogo bitnije jest opis bisera tj. sastav nakita od bisera.

 

Dužina bisernih ogrlica

Biserne ogrlice

COLLAR: 12-13 inča

Ova ogrlica se sastoji od jedne ili više niti koje dosežu nešto iznad ključne kosti. Nose se na V-izrez ili na haljine bez naramenica.

CHOKER: 14-16 inča

Kod ove ogrlice centralni biser leži u jugulumu ili nešto ispod njega. Vrlo privlačno izgleda uz košulje i haljine na V-izrez. Zapravo je vrlo slična collar ogrlici, samo je nešto opuštenija i može se češće nositi.

PRINCESS: 17-19 inča

Ova nešto duža ogrlica je kao stvorena za zaljubljenike u bisere, a može i vizualno stanjiti vrat. Lijepo izgleda na bilo koji izrez. Možete ju nositi uz poslovno odijelo ili uz seksi večernju haljinu, pa čak i sa običnom majicom i trapericama. Također lijepo stoji na okrugli ili visoki izrez.

MATINEE: 20-24 inča

Može se nositi sa choker ogrlicom. Može se češće nositi, a često se niže sa skrivenim kopčama kako bi se mogla nositi kao narukvica i/ili kraća ogrlica. Lijepo pristaje uz poslovno odijelo i večernju haljinu.

OPERA: 30-36 inča

Dvostruko je duža od choker ogrlice i nosi se uz formalnu večernju haljinu. Zbog dužine se može dva puta omotati oko vrata i nositi kao dvije, kraće ogrlice.

ROPE: 40+ inča

Ova ogrlica je iznenađujuće elegantna i seksi. Može se nositi sa drugom ogrlicom ili se može skratiti. Ali najbolje je iskoristiti njenu punu dužinu.

Kako se mjere dužine?

Mjerimo ju tako da uzimamo u obzir i zatvorene kopče kako bi mjere odgovarale slici koju si predstavljate. Ove mjere mogu varirati unutar 1 inča.

 

KAKO BRINUTI O PRIRODNIM BISERIMA

Kako brinuti o biserima

Uzgojeni biseri su vrlo osjetljivi! Ako se dobro brinete o njima, ostat će lijepi generacijama.

PRIJE NOŠENJA BISERA:

 • stavite bisere nakon šminkanja, parfema i laka za kosu, kako navedene kemikalije ne bi došle na bisere
 • kozmetika, parfemi i lak za kosu sadrže kemikalije koje mogu oštetiti bisere

NAKON NOŠENJA BISERA:

 • obrišite bisere mekanom krpicom koja može biti vlažna ili suha. Time smanjujete skupljanje prljavštine i sprečavate da kiselina iz znoja izjede bisere.
 • možete oprati bisere u vodi ili nježnom sapunu. Nakon što ih operete, polegnite ih na navlaženu krpu i ostavite da se osuši. Nemojte ih nositi dok se potpuno ne osuše, u suprotnom ćete rastegnuti konac.
 • također ih možete obrisati mekanom krpicom i slanom vodom
 • Slijedeća metoda je da se upotrijebi kap maslinova ulja koje održava sjaj bisera. Kapni malo maslinova ulja na mekanu krpicu, utrljajte i ostavite da se osuše. Ovime smanjujete skupljanje prljavštine i sprečavate da kiselina iz znoja izjede bisere.

ŠTO VAŠI BISERI TREBAJU?

 • vlažan zrak
 • ne spremajte ih na vruće i suho mjesto
 • ne spremajte ih u sef
 • ne spremajte ih u zatvorenu plastičnu vrećicu
 • ovako ne mogu disati i ne dobivaju potrebnu vlagu

GDJE SPREMITI VAŠE BISERE?

 • u mekanu platnenu vrećicu
 • dalje od drugih oštrih predmeta koji im mogu naškoditi.

POVREMENO ODRŽAVANJE BISERA

 • povremeno možete otići do zlatara koji će provjeriti da li je konac još uvijek čvrst, ili to možete sami provjeriti
 • često nas pitaju koliko često treba promijeniti konac na bisernoj ogrlici, odgovor glasi: «kada je potrebno»
 • ako često nosite ogrlicu češće ćete morati mijenjati konac
 • pogledajte niti da vidite da li su se počele rastezati. Ako je tako, vidjet ćete više prostora između bisera. Također pogledajte da li su se niti počele cufati. Ako primijetite bilo koji od ovih znakova razmislite o mijenjanju konca

 

Kako razlikovati prirodne bisere od umjetnih (lažnih)

Postoje pravi prirodni biseri i umjetni (lažni). Kada ih kupujete, umjetne bisere možete prepoznati prema njihovom imenu: simulirani, faux, stakleni, plastični, smolasti, umjetni, sintetički... Kod nas najpoznatije vrste kvalitetnih umjetnih bisera su: Majorca biseri, Swarovski perle, Mallorca Pearls i Ohridski Biseri.

Nekoliko je načina za otkrivanje prirodnih od umjetnih bisera:

 • test destrukcije
 • X-zrake
 • test zubima
 • test na suncu
 • ostali vidljivi znakovi
 • gustoća
 • izbušene rupe
 • dodaci, kopče

Test destrukcije

Ako prepolovite biser, moći ćete vidjeti njegovu pravu prirodu. Prirodni biseri se sastoje od mnogo slojeva ili imaju jezgru sa ovojnicom (Morski).  Umjetni imaju jezgru sa jednim ili više premaza koji se ljušte pri rezanju.  Naravno, morate znati razlikovati staklo obojano kao biser i sedef  kako bi mogli izvesti ovaj test (plastčni i smolasti se lakše razbiju). Ttakođer, uništit ćete biser.

X-zrake

Ako doista trebate znati ukoliko su vaši biseri pravi ili ne, te da li su prirodni ili umjetni, najbolje bi bilo da platite certificiranom gemologistu ta ih pregleda x-zrakama. X-zrake će pokazati unutrašnjost bisera.

TEST ZUBIMA

Kako bi izveli ovaj test sastružite po biseru bridom zuba (najbolje vrhom sjekutića) . Prirodni biseri se osjete kao posuti pijeskom, dok su lažni glatki. Prirodni biseri su građeni od slojeva (poput kamena su). Sitni valovi i nepravilnosti ovojnice mogu stvoriti pjeskasti ili kvrgavi osjećaj pod zubima. S druge strane, kod umjetnih tj. sintetičkih ovojnice se nanose glatko na savršeno glatke perle, takvi biseri će stvarati gladak osjećaj.

TEST NA SUNCU

Ovo je pouzdan test. Sastoji se u tome da iznesete bisere van na sunce ili ih stavite pod jako unutarnje svijetlo. Prirodni biseri neće biti savršeno jednaki pod sunčevom svjetlosti (osim jako skupih ). Moći ćete vidjeti varijacije u njihovom sjaju i boji. Ako se biseri savršeno slažu u boji i tonu, najvjerojatnije su lažni.

OSTALI VIDLJIVI ZNAKOVI

Prirodni biseri mogu biti savršeni ili imati nepravilnosti, kvrge, udubine, žlijebove… Međusobno se razlikuju u veličini i obliku. Pravi biseri mogu imati koncentrične žlijebove oko sebe, što neiskusni ljudi mogu zamijeniti za znakove umjetnih. Pravi dolaze u različitim oblicima, ali su rijetko savršeno okrugli (jako skupi).

GUSTOĆA

Gustoća je omjer mase i volumena nekog tijela. Pravi biseri su teži nego plastični, šuplji stakleni i smolasti jednakog volumena. Dobri stakleni biseri imaju gotovo jednaku gustoću kao i pravi. Lagani biseri su lažni, ali ako su teški ipak ne možete sa sigurnošću reći da li su pravi.

IZBUŠENE RUPE

Pravi biseri se buše s obje strane te se sastaju u sredini. Ako možete vidjeti spajalište, rupa će izgledati veća izvana nego iznutra. Rupe kod prirodnih bisera su tanke tj. uske. Lažni mogu imati rupe različite veličine na jednoj nisci. Rub oko rupe se kod lažnih bisera češće ljušti i može se vidjeti otisnuće od udarca bušilice, dok se kod pravih ne ljušti i rub je savršeno gladak. Bilo da je riječ o ljuštenju ili prozirnoj unutarnjoj perli, možemo reći da je biser lažan. Proučavanjem rupe se također može lako opaziti znak bojanja.

DODACI, KOPČE

U gotovoj ogrlici ili narukvici, prirodni biseri su češće odvojeni čvorovima nego lažni. Prirodni biseri imaju obično kopče i dodatke od zlata, sreba ili platine. Možete proučiti kopču i potražiti štambilj ili ugravirane znakove. Kopče često imaju sigurnosni mehanizam, npr. kuke, no pravi se biseri mogu prodati i sa drugačijim oblikom kopči (ako ju osoba teže otvara/zatvara). Međutim, nesigurne kopče se rijetko vide na dobrim biserima.

 

 

 

 

 

Nakit od bisera