O biserima

 1. Slatkovodni biseri

  Slatkovodni biseri dolaze iz dagnji koje se uglavnom uzgajaju u Kini. Uzgojeni u slatkoj vodi jezera, ribnjaka ili rijeka. 
  Pomno razrađen proces omogućuje ubiranje više bisera iz jedne školjke. Najčešće su okrugli do ovalni, te oblika riže do baroka, ali mogu biti najrazličitijih oblika.
  Dolaze u različitim pastelnim nijansama bijele, crne, roze, breskve, lavande, šljive, ljubičaste i tangerine, ovisno o vrsti školjke. Obično su veličine 2 do 16 mm, najčešće 7-8 mm.

 2. Morski - Akoya

  Akoya biseri su klasični bijeli biseri te imaju najjači sjaj među uzgojenim biserima.
  To je najpopularniji tip bisera. Uzgajaju se u morskim školjkašima Japana i Kine. Poznati su po svojem sjaju i ljepoti.
  Tipični Akoya biseri su veličine od 5 mm do 11 mm, od čega su oni 10-11 mm vrlo rijetki. Najuobičajenija je veličina između 7 i 7,5 mm, a također je i najisplativija, kako postaju mnogo skuplji iznad 8 mm. Spektar boja Akoya bisera seže od krem, bijele, roze i zlatne, sve do sivo-plave, dok im je ton najčešce rozi, krem ili porculanski. 

 3. Južnomorski biseri

  Južnomorski biseri dolaze iz bijelih vrsta pinctada maxima kamenica. Kako su i školjke veće nego one koje stvaraju Akoya i slatkovodne bisere, tako su i Južnomorski biseri veći.
  Primarna uzgajališta ovih bisera nalaze se u sjevernim vodama Australije, jugoistocnoj Aziji i Mianmaru, Filipinima i Indoneziji.
  Biser su bijeli/krem, zlatni ili crni sa tonovima srebrne i zlatne. Izuzetno su veliki, glatki i okrugli, u prosjeku između 11 i 13 mm, ali mogu doseci i do 20 mm.
  Ovo su ujedno i najskuplji biseri na tržištu, zbog njihove rijetkosti i debele ovojnice. 

 4. Morski - Tahiti

  Tahićanski biseri potječu iz toplih voda Južnih mora i uzgajaju se u velikim crnim kamenicama. Crni tahićanski biseri su tamni i veliki, uglavnom 9-16 mm. Vrlo su jedinstveni i skupi zbog kompliciranog uzgoja.
  Prirodna crna boja dolazi iz crnih sorti pinctada maxima kamenica, koje mogu narasti do 20 cm i više te proizvodi vrlo velike bisere.
  Vulkanski atoli Tahitija sa svojom mješavinom mora bogatog nutrientima i toplim lagunama, stvaraju idealno mjesto za kamenice.
  Samo se ovdje može naci tahićanski biser. Iako se tradicionalno nazivaju crnima, mogu biti raznih boja, od metalno sive do boje grafita sa sivim, srebrnim, zelenim, plavim ili ljubicastim tonovima.

Više na www.naturepearl.eu